De inbreng van Diederik van Dijk mocht niet baten. De SGP’er kon zich niet voorstellen dat de Kamer-commissie voor Buitenlandse Zaken zou instemmen met een uitnodiging voor een gesprek met Francesca Albanese. Van Dijk noemde de uitspraken van de omstreden VN-rapporteur voor de bezette Palestijnse gebieden ‘antisemitische drek’. Maar de meerderheid van de commissie steunde het verzoek van PvdA’er Kati Piri, inclusief de VVD bij monde van Eric van der Burg.
Dat Piri een fan van Albanese is, mag geen verwondering wekken. Zij is een van de gangmakers van de anti-Israëlische agenda die tegenwoordig het buitenlandbeleid van de PvdA domineert. Opvallend is wel dat de VVD met de partijen op links meeging. De uitnodiging aan de Italiaanse VN-rapporteur lijkt niet te passen in de bestrijding van Jodenhaat waarvoor de VVD zich zegt hard te maken. Dat Albanese zich schuldig heeft gemaakt aan antisemitische uitspraken staat buiten kijf. Zeker als je die tegen de door de Kamer aangenomen definitie van de International Holocaust Remembrance Association houdt.
Pogrom
Al in 2014 schreef Albanese op Facebook dat Amerika ‘onderworpen’ is aan ‘de Joodse lobby’. Ook vergeleek zij de ‘nakba’, de door de Arabieren verloren oorlog tegen de kersverse Joodse staat in 1948 en de vlucht en gedeeltelijke verdrijving van burgers in het voormalige Britse mandaatgebied Palestina, met de Shoa. In 2022 sprak de datzelfde jaar benoemde VN-rapporteur op een conferentie van Hamas in Gaza, waar zij stelde dat de terreurbeweging een ‘recht op verzet’ heeft.
Albanese ontkende dat 7 oktober een uiting van Jodenhaat was
Ook opvallend was de verdediging van de 48-jarige Italiaanse van de pogrom van 7 oktober 2023. Los van de inmiddels overbekende kreten als ‘apartheid’ in Israël en ‘genocide’ in Gaza, verdedigde zij het bloedbad in de kibboetsen langs de grens met Gaza als ‘een antwoord op onderdrukking’ door Israël. Ook ontkende zij dat de pogrom een uiting van Jodenhaat zou zijn en trok zij in twijfel dat die dag onthoofdingen en verkrachtingen hadden plaatsgevonden.
Vorig jaar beschuldigde Albanese Duitsland ervan te zwijgen over de ‘genocide’ in Gaza, net zoals het had gedaan over Holocaust. Zij vergeleek Benjamin Netanyahu met Adolf Hitler en Gaza met een concentratiekamp. Tegelijkertijd stelde zij de Joodse staat gelijk aan Afghanistan onder de Taliban en wil zij dat Israël uit de Verenigde Naties wordt gezet.
Schande
Haar uitspraken kwamen Albanese op ongekende kritiek te staan, met name uit de VS, Frankrijk en Duitsland. Haar veroordeling door Parijs en Berlijn is uniek in de geschiedenis van de Verenigde Naties. “7 oktober was het grootste antisemitische bloedbad van de 21e eeuw. Dit ontkennen is fout. Het rechtvaardigen uit naam van de VN is een schande,” luidde de reactie van de Franse regering. De Duitse had dezelfde strekking.
Toch kiest de Tweede Kamer ervoor Francesca Albanese uit te nodigen. De parlementariërs geven haar daarmee autoriteit, terwijl vrijwel alle bovenstaande uitspraken overduidelijk in strijd zijn met de IHRA-antisemitisme-definitie. De vraag mag worden gesteld of de commissie Buitenlandse Zaken die definitie nog serieus neemt. Of weten de Nederlandse commissieleden meer dan de IHRA, de ADL, en onze naaste bondgenoten? Dat Francesca Albanese een graag geziene gast is bij Denk, SP, GroenLinks en zelfs de PvdA mag geen verrassing heten. Maar dat de VVD en het CDA er geen probleem mee hebben Albanese haar ‘drek’ (dixit Van Dijk) te laten spuien, wekt op z’n minst verbazing.
Overigens zal de ontvangst in het parlement niet Albaneses enige activiteit in Nederland zijn. Ook verzorgt zij de Dries van Agtlezing, georganiseerd door The Rights Forum. Daarnaast is er een besloten bijeenkomst voor rijksambtenaren, georganiseerd door de instantie Ambtenaren en de Grondwet. Deze club is ook betrokken bij de sit-ins van ambtenaren op onder meer het ministerie van Buitenlandse Zaken.